dinsdag 28 juni 2016

Tijd voor statistieken

Maandag 27 juni 2016

Nu de mannen aan het uitblazen zijn, kunnen we even kijken naar wat cijfers over pelgrims:


Percentage pelgrims naar geslacht
Percentage  pelgrims naar vervoermiddel
Percentage pelgrims naar leeftijd
Mannelijk: 48%
Te voet: 91%
< 30 jaar: 14%
Vrouwelijk: 52%
Per fiets: 9%
30-60 jaar: 57%


>  60 jaar: 29%

Ja, dat is toch wel leuk om te weten.

De mannen zal het denk ik even een zorg zijn, die zitten met kennissen in een restaurant in Santiago, wachtend op een maaltijd.

Afgelegde afstand vandaag: 0. Het stalen ros blijft vandaag in zijn stal.

zondag 26 juni 2016

Llegaron en Santiago de Compostela!

Zondag 26 juni 2016

Llegaron en Santiago de Compostela! Ze zijn aangekomen in Santiago de Compostela!

Twee figuren op de fiets, zij aan zij, in de Spaanse zon met nog maar een uurtje fietsen tot Santiago te gaan

Aankomst bij de kathedraal van Santiago de Compostela

Ton appt: "De tranen stonden in onze ogen toen Gabriel en ik elkaar in Santiago de Compostela omhelsden."


En hoe toepasselijk is de aankomst op zondag, de dag des Heeren, een rustdag. Geen honderden kilometers meer fietsen. Nou ja, ze hebben vandaag 'maar' 39 km gefietst. Omdat ze al vroeg op de fiets zaten, was dat in 2,5 uur gepiept. Genoeg tijd om op de dag des Heeren nog te rusten.


Maar eerst gaan Ton en Gabriel het zogenoemde 'Compostolaat' ophalen. Ze moeten er voor in de rij staan bij het pelgrimskantoor.

In het blogbericht van 30 mei staat beschreven wat een Compostolaat is:
'Als je bij aankomst in Santiago de Compostela kunt aantonen dat je in een aaneengesloten periode de laatste 100 kilometer te voet of te paard hebt afgelegd of de laatste 200 kilometer met de fiets hebt gedaan, dan kun je een Compostolaat krijgen. Dat is een door het bisdom van Santiago uitgegeven bewijsstuk van het volbrengen van (een deel van) je tocht. In Santiago wordt gevraagd naar de reden van je tocht. Je kunt kiezen uit: religieus, spiritueel of sportief. Voor elke variant is er een ander Compostolaat.'

Kathedraal van Santiago zonder steigers
Pelgrimsmis
Om 12.00 uur gaan Ton en Gabriel naar de pelgrimsmis in de kathedraal. Elke dag is er zo'n mis.




Veel kerkgangers















Er wordt een katholieke eredienst gehouden waarin een flink aantal priesters aan het altaar staan. De dienst duurt ongeveer anderhalf uur. Nieuw aangekomen pelgrims hebben een soort gereserveerde plaats.


Vooraan in de kerk zijn plaatsen beschikbaar voor pelgrims die hun compostolaat kunnen laten zien.

Wat indruk maakt is het spektakel met het wierookvat, de Botafumeiro. Dit wierookvat is in 1851 door de goudsmid José Losada gemaakt en het is het grootste wierookvat van de wereld.

De Botafumeiro, 's werelds grootste wierookvat
In de Botafumeiro, 1,50 m hoog en 53 kilo zwaar, ligt een warme steen waarop wierook wordt gestrooid. Het wierookvat wordt door acht touwtrekkers in beweging gebracht en zwiert met een noodgang van links naar rechts door de kerk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf. Eén slingerboog bedraagt vijfenzestig meter. waarna de geur en de walm ervan zich door de kerk verspreidt.
Vroeger een prima maatregel om de lucht die de honderden pelgrims verspreidden enigszins te camoufleren!

Je blijft je verbazen over de mooie tradities van dit pelgrimsavontuur. Nu is het voorlopig even uitrusten geblazen en genieten van het fantastische resultaat. Wat is iedereen trots op de mannen!
Ze kunnen nog heerlijk bijkomen tot donderdag 30 juni, dan brengt het vliegtuig Ton, Gabriel en hun stalen rossen weer terug bij vrouw en kinderen.

Afgelegde afstand vandaag: https://www.strava.com/activities/621026106

Omringd door pelgrims te voet

Zaterdag 25 juni 2016
Ton appt:”Hola señora, we zijn nu al gestopt op ongeveer 30 km van Santiago in het stadje Arzua. Morgen dan nog het laatste stukje. Nu zie je overal mensen lopen die naar Santiago gaan.”
Pelgrims te voet nabij Santiago. De fietser is Gabriel
Pelgrims te voet op weg naar
Santiago

Het zijn niet allemaal onbekenden die ze tegenkomen. Ton vertelt daarover:
Proosten met een biertje samen met de schoonvader Gabriels' zoon
” Gabriel had verteld dat de schoonvader van één van zijn zoons ook naar Santiago was gefietst en dat hij er al bijna zou zijn. Zitten wij samen op een terrasje een biertje te drinken en dan loopt hij ineens langs! Heel toevallig en meteen ook heel gezellig."

Steenbakkerij in verval bij Portomarin


Portomarin

Albergues genoeg rondom Santiago. Ik lees een berichtje:
 “Zo ik lig lekker in weer een andere cama (bed). Deze keer kreeg ik een set wegwerpsloop voor kussen en matras mee. Prijs per nacht is hier € 6,00 per persoon. Vanavond voor € 9,00 per persoon een menu genomen. Ja voor dat geld ga je nog wel eens uit eten!”
Zouden de fietstijgers nog rustig hebben kunnen slapen nu ze hun doel zo dicht hebben bereikt?

Afgelegde afstand vandaag: https://www.strava.com/activities/620271800

zaterdag 25 juni 2016

Meer kerken dan mannen/vrouwen

Vrijdag 24 juni 2016

Bij stukgelopen relaties worden mensen altijd getroost met:'Er zijn meer mannen/vrouwen dan kerken'. Nou, niet in Spanje hoor, geen idee wat ze hier als bemoediging zeggen, maar ons gezegde gaat hier in elk geval niet op!




Evengoed blijft het prachtig, al die kathedralen en kerken.
Ton appt dat het vandaag de moeilijkste dag was met de meeste klimmen. Dat is wel te zien aan het plaatsnaambord en de hoge bruggen.





Brrr...om hoogtevrees van te krijgen. Die bergen bieden wel voor- en nadelen. Je moet er tegenop fietsen, maar op enig moment ga je er ook weer vanaf. Fietsen is dan niet meer nodig.



Ton stuurde een filmpje en appt daarbij: Hier een filmpje met afdaling vanaf de 1330 meter hoog. Wel 10 minuten niet hoeven trappen."

















Aan het eind van de dag komen ze aan in de plaats Sarria. Het is daar feest van San Juan, dat wordt goed gevierd, Ton hoort de knallen buiten.

Santiago de Compostela ligt nu heel dicht binnen fietsbereik: ze zijn er nog maar 211 km van af! Het blijft onvoorstelbaar wat die twee in toch wel korte tijd hebben afgelegd op de fiets! Complimenten hoor heren!

Afgelegde afstand vandaag: https://www.strava.com/activities/619390266

vrijdag 24 juni 2016

Over slangen, Gaudí en een ijzeren kruis

Donderdag 23 juni 2016

Vandaag voert de tocht langs diverse interessante bezienswaardigheden, te beginnen met een dode slang. 
Dode adder


Een zoektocht op internet leverde op dat het hier waarschijnlijk gaat om een adder. Die komen in dit gebied voor. De beet is pijnlijk en gevaarlijk en je moet onmiddellijk naar een arts. Een adder valt alleen aan wanneer hij zich bedreigd voelt. Hopelijk zien Ton en Gabriel er met hun nieuwe kapsels niet al te bedreigend uit voor dit type slang. Van het exemplaar op de foto hebben ze in elk geval niets meer te vrezen!




Mate en dulce de leche
Mmmmmmm......
Tijd voor een pauze met een heerlijke Argentijnse mate thee en brood met dulce de leche. Mmmmmmm….daar kunnen de mannen weer de nodige kilometers op voort!


Astorga



De fietstocht gaat door naar Astorga.

Astorga











In Astorga staat het bisschoppelijke paleis. Dit is een bouwwerk van de architect Gaudí. Het paleis is kenmerkend vanwege de toepassing van de witte granieten steen in de voorgevel, die symbool stond voor het wit van het bisschoppelijke gewaad. Het is gebouwd tussen 1889 en 1893 in opdracht van de bisschop. 

Bisschoppelijke paleis in Astorga, ontworpen door Gaudi

Hoewel de bisschop enthousiast over de plannen van Gaudí was, vond de academie van San Fernando, die goedkeuring moest geven, het maar niets. Hierdoor werd de bouw vaak vertraagd en zelfs tijdelijk gestopt in 1893. Voordat het gebouw af was, stierf de bisschop. Gaudí en de academie bleven bakkeleien. 


Overal in Astorga staan bronzen beelden






Uiteindelijk zei Gaudí dat hij nooit meer een voet in Astorga zou zetten. Er wordt zelfs beweerd dat hij om die redenen ook de bouwtekeningen verbrand zou hebben. Doordat Gaudí zich terugtrok, hebben latere architecten zijn werk afgemaakt. Daarbij weken ze af van de oorspronkelijke constructie en dat hadden ze beter niet kunnen doen, want hierdoor zijn delen van het gebouw diverse keren ingestort en herbouwd. In 1961 was het gebouw uiteindelijk af.




Cruz de Ferro




Weer verder, nu richting ‘Cruz de Ferro’ wat letterlijk ‘ijzeren kruis’ betekent en dat ook is. Het Cruz de Ferro is één van de hoogtepunten van de Camino Francés. Dit grote kruis staat op een plateau, enkele kilometers van Rabanal del Camino, op 1500 meter hoogte. 


Uitleg Cruz de Ferro



Het heeft voor veel pelgrims een speciale symbolische betekenis. Aan de voet ervan bevindt zich een enorme stapel stenen die met de jaren groter wordt en in hoogte toeneemt. 


Wie de eerste steen heeft gelegd is niet bekend en ook naar de reden waarom iemand dit heeft gedaan, is het gissen. 



Zeker is wel dat elke passerende pelgrim zijn steentje aan de berg stenen bijdraagt, waarmee hij een eeuwenlang bestaand ritueel in stand houdt. De door hem achtergelaten steen of kei is symbool voor in het verleden gedane zonden of een zorg waarmee hij al lang rondloopt. De pelgrim neemt deze steen – als het even kan – mee van huis. Met het achterlaten ervan maakt hij zich vrij van het probleem.
Mooi hê?


El Acebo
Na het Cruz de Ferro volgt een steile afdaling 
en het dorp El Acebo. 











Daarna appt Ton:”Ja en nu zijn we in Ponferrada waar er een fantastisch mooi albergue municipal is.
Abergue municipal Ponferrada


Albergue municipal
Albergue municipal

Ga nu een biertje met Gabriel drinken!” 
Dit klinkt niet alleen heerlijk, maar moet ook heerlijk smaken na al dat moois te hebben gezien in dat zonnige weer!



Afgelegde afstand vandaag: https://www.strava.com/activities/618349534

Lopend door León

Woensdag 22 juni 2016

Zoals gezegd, houden de fietspelgrims vandaag een rustdag, voor wat betreft het fietsen dan. De beentjes blijven in beweging, maar gaan nu wandelend de stad bekijken. Eerst moeten de heren naar een peluqueria, oftewel kapper voor een hoognodige knipbeurt. Zoveel haar onder dat fietshelmpje, dat voelt niet lekker met die warmte! Aan het resultaat te zien, heeft de Spaanse kapster  haar schaar goed aan het werk gezet!












Kortgewiekt en opgefrist gingen Ton en Gabriel op weg om de 2.000 jaar oude stad León te gaan bekijken. 
Keizer Augustus, oprichter
van het Legio VI Victrix

De naam ‘León’ komt van het Romeinse legerkamp Legio VI Victrix dat hier was gevestigd om de omgeving van de wilde bewoners uit de bergen uit Asturië en Cantabrië te beschermen. In 586 slaagde het Germaanse volk de Visigoten er in om, na enkele mislukte pogingen, onder leiding van Leovigild de vesting te veroveren. Zij noemden de plaats: Leione. 

Tot zover een stukje historie en de verklaring van de naam van de stad. Tegenwoordig is León een belangrijke doorgangsroute voor pelgrims.
Kathedraal in León
















In zo’n oude stad zijn natuurlijk prachtige gebouwen te zien, zeker op kerkelijk gebied. De Santa Maria de Regla kathedraal uit de Middeleeuwen bijvoorbeeld.






Deze kathedraal is zo indrukwekkend omdat het alleen al 125 gebrandschilderde ramen heeft! In totaal ruim 1800 m2 glas-in-lood, wat voor een heel bijzondere sfeer zorgt, wanneer je in de kerk staat en het zonlicht naar binnen schijnt.




















Ook heel mooi is de Real Colegiata Basílica de San Isidoro die de graftomben van twaalf Leonese koningen en hun familieleden bevat. Binnen zijn er prachtige plafond- en wandfresco’s te zien.

Real Colegiata Basilica de San Isidoro
Geen nieuws over wat de pot schaft vandaag, maar de plaatselijke lekkernijen bestaan uit gegrilde lamsbout, bloedworst, worstjes van varkensvlees of ‘botillo’ (gegrild speenvarken).



Met morgen weer een nieuwe dag op de pedalen zou ik kiezen voor de laatste!